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  1. 学内発行誌
  2. 生命工学部
  3. 生命工学部年報
  4. 3

「新形質米」胚乳澱粉の構造と物理化学的性質

https://fukuyama-u.repo.nii.ac.jp/records/7497
https://fukuyama-u.repo.nii.ac.jp/records/7497
43980f68-7ad4-4ed4-883c-426faea0f20d
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00005782162.pdf KJ00005782162.pdf (1.3 MB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2004-09-01
タイトル
タイトル 「新形質米」胚乳澱粉の構造と物理化学的性質
タイトル
タイトル Structural and Physicochemical Characteristics of Endosperm Starches of Rice Cultivars Recently Bred in Japan
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 米澱粉
キーワード
主題Scheme Other
主題 超長鎖
キーワード
主題Scheme Other
主題 見かけと真のアミロース含量
キーワード
主題Scheme Other
主題 アミロペクチンの鎖長分布
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 rice starch
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 super long chain
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 apparent amylose content
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 true amylose content
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 chain length distribution of amylopectin
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
著者名(日) 堀端, 哲也

× 堀端, 哲也

WEKO 41129

堀端, 哲也

Search repository
井ノ内, 直良

× 井ノ内, 直良

WEKO 41130

井ノ内, 直良

Search repository
著者名よみ
識別子Scheme WEKO
識別子 41131
姓名 ホリバタ, テツヤ
著者名よみ
識別子Scheme WEKO
識別子 41132
姓名 イノウチ, ナオヨシ
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 41133
姓名 Horibata, Tetsuya
言語 en
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 41134
姓名 Inouchi, Naoyoshi
言語 en
著者所属(日)
値 福山大学生命工学部応用生物科学科
著者所属(日)
値 福山大学生命工学部応用生物科学科
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Applied Biological Science, Faculty of life science and Biotechnology, Fukuyama University
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Applied Biological Science, Faculty of life science and Biotechnology, Fukuyama University
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 日本の農林水産省(現・農業技術研究機構)の各地農業試験場で栽培されたアミロース含量の違いにより分類した4タイプの米の胚乳澱粉、すなわち、糯米、および粳米の中で見かけのアミロース含量が低い、中間、および高い米の胚乳澱粉の構造および物理化学的性質について調べた。粳米澱粉よりアミロペクチンを精製し、その側鎖長分布を調べた結果、特に高アミロース米のアミロペクチンに非常に長い側鎖が存在していた。アミロペクチンの中で最も短い側鎖画分の割合と糊化温度との間には、高い負の相関関係が観察された。近年日本で育成された米のアミロペクチンの短い側鎖画分割合と非常に長い側鎖含量との関係の分布図を作成し、系統的に米胚乳澱粉を分類する方法を提唱した。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Structural and physicochemical properties of rice starches were investigated using 4 types of endosperm starches, waxy, low amylose (AM), medium AM, and high AM starches of rice cultivars recently bred in the paddy fields of Ministry of Agriculture, Forestry, and Fishery of Japan and harvested mainly in 1998 and 1999. There was a highly negative relationship between the true AM contents and the peak viscosity measured by Rapid Visco Analyser (RVA) for non-waxy starches. In the group of high AM starches, there were two types of rice starch samples with similar apparent AM contents (about 30%), different contents of super long chains (SLC) in amylopectin (AP), and different values in peak viscosity and setback of starches measured by RVA. Since there was a highly positive relationship between SLC contents and setback, the SLC in AP seems to have a great influence on the setback of starch. Both of the side-chain length distribution within the short-chain range of AP and the SLC content of AP have greatly influenced the gelatinization temperature of rice starches. The SLC in AP contributed to neither swelling nor dissolution of rice starches in water at 75℃. We proposed a scheme of the relationship between the SLC and the Fr.A (DP 6-12) contents of AP as a classification of endosperm starches of rice cultivars recently bred in Japan.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11870542
書誌情報 福山大学生命工学部研究年報
en : Annual report of Faculty of Life Science and Biotechnology, Fukuyama University

巻 3, p. 19-38, 発行日 2004-09
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Ver.1 2023-06-19 10:42:00.344625
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