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  1. 学内発行誌
  2. 工学部
  3. 工学部紀要
  4. 19
  5. 2

澱粉枝切り酵素プルラナーゼとシクロデキストリンとの相互作用

https://fukuyama-u.repo.nii.ac.jp/records/7971
https://fukuyama-u.repo.nii.ac.jp/records/7971
a7befed3-dca5-4951-90ef-57cf73eb0883
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00005781370.pdf KJ00005781370.pdf (708.4 kB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 1996-03-01
タイトル
タイトル 澱粉枝切り酵素プルラナーゼとシクロデキストリンとの相互作用
タイトル
タイトル Interaction of Starch-debranching-enzyme Pullulanase with Cyclodextrins
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Starch-debranching-enzyme
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Pullulanase
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Cyclodextrin
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Enzyme Kinetics
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Fluorometric Analysis
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
著者名(日) 岩本, 博行

× 岩本, 博行

WEKO 42832

岩本, 博行

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廣瀬, 順造

× 廣瀬, 順造

WEKO 42833

廣瀬, 順造

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廣海, 啓太郎

× 廣海, 啓太郎

WEKO 42834

廣海, 啓太郎

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著者名よみ
識別子Scheme WEKO
識別子 42835
姓名 イワモト, ヒロユキ
著者名よみ
識別子Scheme WEKO
識別子 42836
姓名 ヒロセ, ジュンゾウ
著者名よみ
識別子Scheme WEKO
識別子 42837
姓名 ヒロミ, ケイタロウ
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 42838
姓名 IWAMOTO, Hiroyuki
言語 en
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 42839
姓名 HIROSE, Junzo
言語 en
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 42840
姓名 HIROMI, Keitaro
言語 en
著者所属(日)
値 福山大学工学部食品工学科
著者所属(日)
値 福山大学工学部食品工学科
著者所属(日)
値 福山大学工学部食品工学科
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Starch-debranching-enzyme hydrolyzes the α-1,6-glucosidic linkages of starch and other α-glucans. Isoamyase and pullulanase belong to this enzyme group, and are key enzymes for the industrial production of glucose, maltose and other oligosaccharides from starch. In this paper, we examined the interaction between pullulanase from Klebsiella pneumomae and α-, β-, and γ-cyclodextrins by means of inhibition studies of the enzyme activity, UV and fluorescence difference spectroscopy, and flow calorimetry. All the above cyclodextrins were found to be competitive inhibitors, but the inhibition and dissociation constants of β-cyclodextrin were two orders of magnitude less than those of α- and γ-cyclodextrins. The UV and fluorescence spectral change (excitation at 295 nm) induced by the addition of β-cyclodextrin were significantly different from those of other cyclodextrins. In the calorimetric analysis, only β-cyclodextrin showed a positive entropy change upon binding with the enzyme. Moreover, preliminary kinetic studies were done on the binding of the enzyme with cyclodextrins by following the increase of the fluorescence intensity with a micro-stopped-flow apparatus. The apparent first-order rate constants, K_<app>, for α- and γ-cyclodextrins were independent of the concentration of cyclodextrins. In contast, β-cyclodextrin showed a hyperbolic cyclodextrin concentration dependence of K_<app>. judged from these results, the binding mode of β-cyclodextrin is subtly different from those of α- and γ-cyclodextrins.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00217655
書誌情報 福山大学工学部紀要

巻 19, 号 2, p. 71-80, 発行日 1996-03
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Ver.1 2023-06-19 10:33:03.953496
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