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  1. 学内発行誌
  2. 工学部
  3. 工学部紀要
  4. 12

シュードモナス細菌のイソアミラーゼとマルトテトラオース生成アミラーゼの一次構造と遺伝子発現

https://fukuyama-u.repo.nii.ac.jp/records/7781
https://fukuyama-u.repo.nii.ac.jp/records/7781
93be6808-963d-4bf0-94f4-36f1d26bc6ea
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00005781160.pdf KJ00005781160.pdf (1.2 MB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 1990-01-01
タイトル
タイトル シュードモナス細菌のイソアミラーゼとマルトテトラオース生成アミラーゼの一次構造と遺伝子発現
タイトル
タイトル Primary Structures and Gene Expressions of Pseudomonas Isoamylase and Maltotetraose-Forming Amylase
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Pseudomonas
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Isoamylase
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Maltotetraose-forming amylase
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
著者名(日) 藤田, 昌也

× 藤田, 昌也

WEKO 41966

藤田, 昌也

Search repository
著者名よみ
識別子Scheme WEKO
識別子 41967
姓名 フジタ, マサヤ
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 41968
姓名 FUJITA, Masaya
言語 en
著者所属(日)
値 福山大学工学部生物工学科
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Isoamylase and maltotetraose-forming amylase (G_4-amylase) produced by Pseudomonas are important enzymes in the starch industry. The isoamylase hydrolyzes branching points with α-1,6-glucosidic linkages in amylopectin and glycogen, and produces linear maltodextrins. The G_4-amylase catalyzes the release of α-maltotetraose exoglycolytically from the nonreducing ends of starch, whereas other exo-type amylases (glucoamylase and β-amylase) release β-anomeric products by exoglycolytic cleavage, and α-amylase hydrolyzes starch endoglycolytically to produce α-malto-oligosaccharides. Thus, the G_4-amylase has unique activity for hydrolysis of starch intermediate between those of α-amylase and β-or glucoamylase. For understanding the molecular basis of the unique action mechanism of isoamylase and G_4-amylase and also for elucidating the regulation of the syntheses of these enzymes, we determined the nucleotide sequences of these genes and examined the regulation of these gene expressions. The isoamylase was consisted of 771 amino acids which contained 26 residues as a signal peptide. The G_4-amylase was consisted of 547 amino acids which contained 21 residues as a signal peptide. These two amylases contained four sequences conserved in many other amylases. These four sequences probably form a cleft involved in catalytic function and substrate binding. Expressions of the isoamylase gene (iam) and the G_4-amylase gene (amyP) were induced by maltose. The expression of the latter was repressed by glucose at posttranscriptional level, whereas that of the former was not repressed by glucose.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00217655
書誌情報 福山大学工学部紀要

巻 12, p. 189-200, 発行日 1990
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Ver.1 2023-06-19 10:37:14.764805
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