@article{oai:fukuyama-u.repo.nii.ac.jp:00007117, author = {本屋敷, 敏雄 and 三宅, 実琴 and 森田, 哲生 and 水谷, 健二 and 升田, 一志 and 植木, 寛}, journal = {福山大学薬学部研究年報, Annual report of the Faculty of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences, Fukuyama University}, month = {}, note = {P(論文), 黄杞の葉に存在するジヒドロフラボノール配糖体のアスチルビンは、バナデートのリポ蛋白質リパーゼ(LPL)活性放出作用を増強した。アスチルビン単独での脂肪組織中cAMP含量の増加はわずかであったが、バナデートのcAMP含量増加作用に対しては増強効果を示した。従って、アスチルビンはバナデートによって生成されるcAMP含量を増加さぜ、より大きなcAMP依存性プロテインキナーゼの活性化によってバナデートのLPL活性放出を増強させることが示唆された。, Astilbin, a dihydroflavonol rhamnoside isolated from the leaves of Engelhardtia Chrysolepis, enhanced the vanadate-stimulated release of lipoprotein lipase (LPL) activity from rat isolated fat pads. A significant enhancement by astilbin was observed with increasing effects of vanadate on cAMP content in the fat pads although astilbin alone showed only a slight increase in the cellular cAMP content. Astilbin may enhance the vanadate-stimulated release of LPL activity through a synergistic effect on an increase in the cellular cAMP content produced by vanadate accompanied by more potent activation of cAMP-dependent protein kinase.}, pages = {65--66}, title = {バナデートのリポ蛋白質リパーゼ活性放出作用に対する黄杞茶成分アスチルビンの増強効果}, volume = {17}, year = {1999} }